ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα γνωστά σε όλους μαθήματα Φυσική και Χημεία, διδάσκονται σε εμάς απο την ηλικία των 13 μας χρόνων, δηλαδή απο την 'Β Γυμνασίου. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου...σε κάποιες απο αυτές μάλιστα δεν υπάρχουν καν αυτά τα μαθήματα! 'Ετσι, εμείς οι μαθητές του 'Β Γυμνασίου Αρσακείου Ψυχικού με τη βοήθεια του Διαδικτύου κοινώς γνωστό ως "Internet", κάναμε μια έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα και παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματά μέσα απο κείμενα που γράψαμε και φωτογραφίες που συλλέξαμε.

Αμερική: Σε αυτή τη μεγάλη ήπειρο ισχύουν σχεδόν τα ίδια σε όλα τα κράτη όσον αφορά τη Φυσικοχημεία. Αρχικά να αναφέρουμε ότι στην Αμερική δεν έχουν τις ίδιες τάξεις με μας...έχουν βέβαια ίδιο αριθμό, αλλά δεν είναι χωρισμένες όπως το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα τις έχει. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχει το πως ονομάζονται τα δικά μας τμήματα αντίστοιχα με του Γυμνασίου\Λυκείου στην Αμερική.
Ελλάδα  Αμερική 
Α Γυμνασίου  7th Grade 
Β Γυμνασίου  8th Grade 
Γ Γυμνασίου  9th Grade (Η αρχή του λεγόμενου "High school") 
Α Λυκείου  10th Grade 
Β Λυκείου  11th Grade 
Γ Λυκείου  12th Grade 
 

Στον Καναδά λοιπόν, αυτές οι δύο επιστήμες αρχίζουν να διδάσκονται στα παιδιά απο την "9th Grade" αλλά το μάθημα λέγεται "General Science" (γενικές επιστήμες). Περιέχει Φυσική, Χημεία, κάποιες ταυτότητες μαθηματικών και προσπαθεί να προετοιμάσει τα παιδιά για τις επόμενες χρονιές, γιατί κάθε χρονιά έχει το δικό της διαφορετικό μάθημα θετικών επιστημών. 'Ετσι συνεχίζουν στην "10th Grade" όπου κάνουν Βιολογία, μετά στην "11th Grade" με Φυσική και τέλος στην "12th Grade" όπου διδάσκονται Χημεία. 'Ετσι κάπως τελειώνουν το σχολείο, έχοντας πάρει "τα βασικά" ας πούμε αυτών των επιστημών και όποιος θέλει παραπέρα εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα, πηγαίνει σε κάποιο απο τα πολλά κολλέγια τις Αμερικής ή της Ευρώπης.

Φωτογραφία απο Χημείο στο Ορλάντο

Σε άλλα μέρη της Αμερικής, όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη, υπάρχει το ίδιο σύστημα εκπαίδευσης, με τη μόνη διαφορά ότι τα παιδιά εκεί αρχίζουν τα μαθήματα θετικών επιστημών απο την "8th Grade" (δηλαδή μια τάξη πριν απο τον Καναδά) όπου ξεκινάνε με απλή Χημεία (ονοματολογία, σθένη και λοιπά). Στο μάθημα της Χημείας, οι μαθητές πηγαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο εργαστήριο για να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν στο προηγούμενο μάθημα στην κανονική τάξη τους (να σημειωθεί ότι κάνουν 2 ώρες την εβδομάδα Χημεία).

Η κατανομή των ωρών στα Αμερικάνικα σχολεία δεν είναι η ίδια με της Ελλάδας. Για παράδειγμα, στον Καναδά έχουν 6 ώρες μάθημα την ημέρα (8.15 με 1.20 περίπου), όλοι οι μαθητές είναι πρωινοί (δεν υπάρχουν απογευματινοί παρά μόνο σε "νυχτερινά σχολεία"). Στα περισσότερα σχολεία υπάρχει ένα διάλειμμα για μεσημεριανό στις 1.30, μιας και συνεχίζουν με απογευματινές δραστηριότητες μετά απο αυτό. Αυτές οι δραστηριότητες είναι αναγκαστικές για όλους τους μαθητές οι οποίοι έιναι αναγκασμένοι να διαλέξουν κάποιο άθλημα μεταξύ των : Basket, Football, Hockey, Volley (όχι σε όλα τα σχολεία), Soccer και για όσα κορίτσια ενδιαφέρονται... μαζορέτες

Οι μαθητές των Αμερικάνικων σχολείων δεν έχουν μια σταθερή αίθουσα όπως εμείς εδώ, αλλά πηγαίνουν σε διαφορετική κάθε φορά, ανάλογα με πιό μάθημα έχουν. Στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν τα ερμάρια, τα οποία είναι προσωπικό ντουλάπι του κάθε μαθητή, που ανοίγει με συνδιασμό, όπως τα χρηματοκιβώτια.

Απο ότι παρατηρήσαμε λοιπόν, το εκπαιδευτικό μας σύστημα διαφέρει αρκετά απο αυτό της Αμερικής...καιρός να το συγκρίνουμε και με της Ευρώπης.

Σχολείο στη Φλώριδα με ειδικές εργαστηριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις

Ευρώπη: Σε αυτήν την ήπειρο υπάρχουν διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα απο χώρα σε χώρα. Παρακάτω αναλύονται της Γερμανίας και της Νορβηγίας.

Στη Γερμανία λοιπόν τα παιδιά συνήθως έχουν 7 ώρες την ημέρα μάθημα (λέω συνήθως επειδή δεν αυτό δεν ισχύει για όλα τα σχολεία, παρά μόνο στα ιδιωτικά) και έχουν ακριβώς τον ίδιο τρόπο εκπαίδευσης με εμάς στη Φυσική και Χημεία. Δηλαδή και αυτοί απο την ηλικία των 13 ετών τους αρχίζουν να διδάσκονται Physic και Chemie, κυρίως στα εργαστήρια του σχολείου τους. Τα διάφορα πειράματα γίνονται παράλληλα με το μάθημα και πάντα έχουν σχέση με το κεφάλαιο της ημέρας.

Στη Νορβηγία ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με την Γερμανία με τη μόνη διαφορά ότι τα παιδιά σε όλα τα σχολεία ανεξαιρέτως, έχουν 6 ώρες την ημέρα μάθημα. Συχνά μάλιστα, οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και όλοι μαζί εκτελούν πειράματα προσπαθώντας να τα δικαιολογήσουν, χώρις τη βοήθεια του καθηγητή, έτσι ώστε να βγάλουν συμπεράσματα που θα τους οδηγήσουν τελικά στον ορισμό του μαθήματος της ημέρας. Αυτή η μέθοδος δίδασκαλίας έχει εφαρμοστεί και ακόμα εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία της Νορβηγίας όπως επίσης και όλου του υπόλοιπου κόσμου αφού κάνει το μάθημα ιδιαίτερα ευχάριστο και ευνόητο. Μερικές φορές, βγάζουν και φωτογραφίες απο αυτά τα πειράματα του εργαστηρίου (σαν αρχείο), μία απο τις οποίες βρήκαμε και τοποθετήσαμε παρακάτω...

Παιδιά κατά τη διάρκεια πειράματος στο εργαστήριο Χημείας του σχολείου τους (Νορβηγία)

Με το Internet και τις υπηρεσίες που μας παρέχει μπορούμε να κάνουμε μια πιο εκτεταμένη έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα όπως επίσης και να μιλήσουμε με άλλα παιδιά απο όλο τον κόσμο, να μάθουμε για την κουλτούρα τους και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους. Αυτή η εργασία έγινε με αυτόν τον τρόπο....

'Ετσι λοιπόν είναι οι τωρινές παιδαγωγικές μέθοδοι σχετικά με τις θετικές επιστήμες στις δύο μεγάλες και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ηπείρους του κόσμου, Αμερική και Ευρώπη. Αυτές αλλάζουν βέβαια κάθε λίγα χρόνια, αλλά οι στόχοι της εκπαιδευτικής διαδικασίας παραμένουν λίγο-πολύ οι ίδιοι.

Συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζονται στις χώρες του κόσμου και αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματά τους στους μαθητές, μπορούμε να οργανώσουμε ένα κοινό -ευρωπαϊκό αρχικά και παγκόσμιο αργότερα- εκπαιδευτικό σύστημα.

Copyright 1998
Thunder ®