Περιεχόμενα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Ο πολιτισμός είχε ανέκαθεν άμεσες σχέσεις με την τεχνολογία που με την σειρά της εξαρτάται από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης και μετατροπής της ενέργειας. Τα όργανα γι΄αυτό είναι οι μηχανές. Αυτές χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά της κίνησης από το ένα σημείο στο άλλο, με "μεσάζοντες" τους οδοντωτούς τροχούς, τους ιμάντες και τις αλυσίδες.

Αφού, οι αρχαίοι Έλληνες πέτυχαν να αποκτήσουν οικονομική ευμάρεια,ξεπερνώντας
έτσι τα πιεστικά προβλήματα επιβίωσης, οδηγήθηκαν σε ύψιστα σημεία πνευματικής
καλιέργειας.

Παρ΄όλο που η ελληνική τέχνη, παράλληλα με την ελληνική γραμματεία, ποίηση και διανόηση, θεωρείται ως η κατ΄ εξοχήν απόδειξη της τελειότητας του ελληνικού πνεύματος, στην ελληνική τεχνολογία δε δόθηκε η προσοχή και η έμφαση που της αξίζει.

Οι πληροφορίες για την τεχνολογία προέρχεται από γραπτές αναφορές κυρίως (Αριστοτέλης, Κτησίβιος, Αρχιμήδης). Κατασκευές δεν έχουν βρεθεί εκτός από το "Μηχανισμό των Αντικυθήρων" (80 π.Χ.) και έναν Βυζαντινό ημερολογιακό-αστρονομικό μηχανισμό (500 μ.Χ.).

Αυτό δεν είναι παράδοξο λαμβάνοντας υπ΄όψη ότι οι μηχανολογικές κατασκευές ήταν κυρίως μεταλλικές. Η μεταλλοτεχνία βέβαια στην Ελλάδα είχε φθάσει σε τελειότητα. Ο μπρούντζος είναι ήδη γνωστός από τις αρχές της τρίτης χιλιετίας από τον Όμηρο. Η τεχνική όμως παρασκευής κραμάτων δεν ήταν εύκολη, γι΄αυτό τα ευρήματα είναι σπάνια. Επίσης ίσως η αναχύτευση και επαναχρησιμοποίηση τέτοιων αντικειμένων είναι ένας από τους λόγους σπανιότητας αυτών.

Ο Price τονίζει το συσχετισμό των μεταλλικών οδοντωτών τροχών με παράδοση υψηλής τεχνολογίας, που απαιτεί υψηλή διανόηση, αφηρημένη επιστημονική σκέψη και μαθηματική επιδεξιότητα. Η κατασκευή τους υποδηλώνει την προσπάθεια του ανθρώπου να απαλλαγει από τις παλιές παγανιστικές δοξασίες και να προχωρήσει στην ορθολογιστική αντικατάσταση τους.

Οι μηχανισμοί με οδοντωτούς τροχούς αποτελούν προδρόμους μηχανισμούς των
σημερινών ρολογιών και υπολογιστικών μηχανών.

Σύμφωνα με την άποψη του Drachman υπάρχουν τέσσερεις τρόποι στη χρήση οδοντωτών τροχών για μεταφορά κίνησης: παράλληλοι τροχοί εμπλεκόμενοι μεταξύ τους, τροχοί σε κάθετη διάταξη εμπλεκόμενοι, τροχός εμπλεκόμενος με οδοντωτό κανόνα, κοχλίας που εμπλέκεται με τροχό, ατέρμων κοχλίας. Όλοι αυτοί οι τρόποι αναφέρονται σε μηχανισμούς της αρχαιότητας και κυρίως σε εφευρέσεις του Αρχιμήδη.

Ο Sleeswyk αποδίδει το πρώτο οδόμετρο, που περιγράφεται από τον Βιτρούβιο, στον
Αρχιμήδη, αναφέροντας και τον ατέρμονα κοχλία.

Στο οδόμετρο, κάθε φορά που συμπληρώνονταν διαδρομή ενός μιλίου, ένα βότσαλο έπεφτε μέσα σ΄ένα μπρούντζινο δοχείο, τρόπος που χρησιμοποιήθηκε και στο υδάτινο χρονόμετρο του Αρχιμήδη.

Από τον Ήρωνα περιγράφεται και ένας άλλος μηχανισμός με οδοντωτούς τροχούς που συνδέονται με ατέρμονα κοχλία για τη μεταβολή της διεύθυνσης κίνησης και που είχε σκοπό την ανύψωση βαρών, ο βαρούλκος.

Η λογική της χάραξης, όπως προκύπτει από τους ορισμούς των μεγεθών που αναφέρονται, απαιτεί αναπτυγμένη γεωμετρική αίσθηση, ώστε βγαίνει το συμπέρασμα ότι προϋπόθεση για την κατασκευή οδοντωτών μηχανισμών είναι η βαθιά γνώση γεωμετρίας και η δυνατότητα κατασκευών. Δεν αρκούν γνώσεις πρακτικής γεωμετρίας και η δυνατότητα κατασκευών. Δεν αρκούν γνώσεις πρακτικής γεωμετρίας, όπως αυτές που υπήρχαν στους πολιτισμούς των κοιλάδων του Νείλου ή του Τίγρη και Ευφράτη, αλλά απαιτούνται λεπτές έννοιες που, στην ευκλείδεια γεωμετρία, παίρνουν τη μορφή θεωρημάτων ύπαρξης.

Όμως για τους οδοντωτούς τροχούς, απαιτείται επιπλέον η μεταφορά των λεπτών εννοιών της γεωμετρίας σε κατασκευαστική πρακτική, που να σχετίζεται με την αντίληψη της κίνησης, και μάλίστα της περιστροφικής. Ένα πρόσθετο στοιχείο που απαιτεί βαθύτατη κατανόηση των γεωμετριών εννοιών είναι η κινηματική ορθότητα της κατανομής των οδόντων, που εξασφαλίζει σταθερό λόγο ταχυτήτων (και χαρακτηρίζει τις λεγόμενες συζυγείς κατανομές). Οι επιδόσεις των αρχαίων ελλήνων στον τομέα αυτόν είναι τέτοιες που ο Alan G. Bromley εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων με την έκφραση:

"Βγάζω το καπέλο μου στο επίτευγμα αυτό, που δέχεται σύγκριση με οτιδήποτε ανάλογο κατασκευάστηκε από μηχανουργό ή μηχανικό τους πρόσφατους αιώνες".
 
 
 

 
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
 
80 π.χ. : Ο αστρολάβος τον Αντικυθήρων κατασκευάζεται. Πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή στην ιστορία. Αποτελείται από 29 διαφορετικά χειροποίητα γρανάζια τα οποία, μόνο με μία κίνηση από μια μανιβέλα δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις του ηλίου, της σελήνης και όλων τον πλανήτων του ζωδιακού κύκλου καθώς και για τις μετρήσεις ύψους του Ηλίου και των άστρων στη θάλασσα.

9ος μ.χ αιώνας: Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Λέοντας κατασκευάζει δύο περίεργους μηχανισμούς που γίνονται γνωστοί ως "ωρολόγια" και ενσωματώνονται σε ένα εκτεταμένο σύστημα παρατηρητηρίων τα οποία έχουν ως σκοπό την παρακολούθηση των κινήσεων των Αράβων στην Ανατολή και την ειδοποίηση της Βυζαντινής διοίκησης στην Κωνσταντινούπολη.

1623: Ο Γερμανός Βίλχεμ Σίκαρντ (Wilhelm Schickard) κατασκευάζει τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή: ένα μηχανικό ρολόι.

1642: Ο Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal) κατασκευάζει μία πρώτη μορφή υπολογιστικής μηχανής με οδοντωτούς τροχούς προκειμένου να βοηθήσει το πατέρα του στην εργασία του (φοροεισπράκτορας) την οποία χαϊδευτικά ονομάζει "pascaline".

1694: Ο γερμανός φιλόσοφος και μαθηματικός Γκότφριντ Λαίμπνιτς (Gottfried Wilhelm von Leibniz) συλλαμβάνει της ιδέα μιας μηχανής με σκοπό την περιγραφή του σύμπαντος.

Παράλληλα κατασκευάζει μία υπολογιστική μηχανή βασισμένη σε αυτήν του Πασκάλ ικανή όμως να εκτελεί και τις τέσσερις βασικές αριθμητικές πράξεις.

1770: Ο Γάλλος Ζοζέφ Μαρί Ζακάρ (Joseph Marie Jaquard) κατασκευάζει το πρώτο ρομπότ στην ιστορία: μία μηχανή που φτιάχνει και κατασκευάζει αυτόματα. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται διάτρητες κάρτες για την εισαγωγή στοιχείων στην μηχανή

1822: Ο Άγγλος φοιτητής ακόμη, αστρονόμος Τσάρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) δημοσιεύει μία εργασία με τίτλο "Περί των Θεωρητικών Αρχών της μηχανικής Υπολογιστικών πινάκων" (On the theoretical Principles of the Machinery for Calculating Tables).

Σε αυτήν προτείνει μία μηχανή που την ονομάζει Difference Engine και η οποία, λειτουργώντας με ατμό, θα μπορεί να πραγματοποιεί πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς και να τυπώνει τα παραγόμενα αποτελέσματα. Δέκα χρόνια αργότερα συλλαμβάνει την ιδέα μίας μηχανής ικανής να αποθηκεύει μέχρι και 1.000 αριθμητικά ψηφία, την οποία θα ονομάσει αναλυτική μηχανή (Analytical Machine). Δυστυχώς, και οι δύο μηχανές δεν κατασκευάσθηκαν ποτέ από τον ίδιο τον Μπάμπατζ. Μόλις το 1950, στα εργαστήρια της εταιρίας ΙΒΜ κατασκευάσθηκε για πρώτη φορά η Difference Engine, η οποία λειτούργησε θαυμάσια.

1847: Ο Αμερικάνος Χέρμαν Χόλεριθ (Herman Hollerith,1860-1929) κατασκευάζει για λογαριασμό της Υπηρεσίας Απογραφών των ΗΠΑ την πρώτη υπολογιστική μηχανή, η οποία δέχεται και επεξεργάζεται διάτρητες κάρτες. Με τη βοήθεια της η Υπηρεσία θα είναι σε θέση να υπολογίσει το ακριβή πληθυσμό του κράτους. Η έννοια "επεξεργασία της πληροφορίας" είναι πια πραγματικότητα.

1896: Ο Χόλεριθ, αξιοποιώντας στο έπακρο την επιτυχία των διάτρητων καρτών ιδρύει την εταιρία Tabulating Machine Company (TMC) η οποία το 1911 συγχωνεύεται με άλλες δύο εταιρίες (Computing Scale Company και International Time Recording Company) και δημιουργούν την Computing Tabulating Recording Company.

1924: Η εταιρία TMC μετονομάζεται σε International Business Machines (IBM) Κατασκευάστρια της πρώτης ηλεκτρικής γραφομηχανής, H IBM από το 1951 στέφεται αποκλειστικά στον χώρο των υπολογιστών.

1925: Ο Τσέχος συγγραφέας Κάρελ Τσάπεκ (Karel Capek 1890-1938) γράφει το θεατρικό έργο "Τα Ρομπότ του Ροσούμ για όλες τις Δουλειές" (Rossum's Universal Robots), εισάγοντας για πρώτη φορά τον όρο ¨ρομπότ¨ ως ενσαρκωτή μιας νέας γενιάς μηχανών κατασκευασμένων για να υπηρετούν το ανθρώπινο γένος

1927: Ο Ρ.Β.Λ Χάρτλεϊ (R.V.L Hartley) παρουσιάζει στο Διεθνές Συνέδριο Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας εργασία του με τίτλο «Η μετάδοση της Πληροφορίας» στην οποία δίνει για πρώτη φορά έναν καινούργιο -μαθηματικό πλέον- ορισμό στον όρο "πληροφορία"

1936: Ο Άλαν Τιούρινγκ (Alan Mathison Turing,1912-1954) περιγράφει μία υποθετική μηχανή ικανή να επιλύσει όλα τα προβλήματα που μπορούν να τεθούν με τη βοήθεια αλγόριθμων

1943: Ο Χάουαρντ Αϊκεν (Howard H. Aiken, 1900-1973) παρουσιάζει τον αριθμητικό υπολογιστή Harward IBM Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC) ή MARK 1 υλοποιώντας για πρώτη φορά την έννοια του «καταχωρητή»

1945: Τον Ιανουάριο ο Αμερικάνος Βάνεβαρ Μπους (Vanevar Bush 1890-1974) δημοσιεύει το κείμενο "As We May Think" στο περιοδικό "The Atlantic Monthly". Σε αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, κάνει νύξεις για στιγμιαία φωτογράφηση, φωτοαντιγραφική συσκευή και επικοινωνία μέσω υπολογιστών με τη βοήθεια μίας συσκευής παρόμοιας με το μελλοντικό προσωπικό υπολογιστή, την οποία ονόμασε Memex.

1946: Οι Τζον Μόσλι (John W. Mauchly) και Τζον Έκερτ (John P. Eckert) παρουσιάζουν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (University of Pennsylvania) τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ENIAC (Electrical Numerical Intergrator And Calculator), ο οποίος καταλαμβάνει έκταση 1.800 τετραγωνικών ποδών και λειτουργεί βασιζόμενος σε 18.0000 λυχνίες κενού και μνήμες τύμπανων. Ο ΕΝΙΑC, που κόστισε σχεδόν 400.000 δολάρια, αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας καινούριας εποχής στην ιστορία των υπολογιστών, σηματοδοτώντας τη γέννηση της πρώτης γενιάς υπολογιστών της «γενιάς της λυχνίας» και αποδεικνύοντας έτσι την υπεροχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

1946: Ο Τζον φον Νόιμαν (John von Neumann, 1903-1957) κατασκευάζει μία υπολογιστική μηχανή με το όνομα Electronic Discrete Variable Automatic Computer (EDVAC), κατόπιν λεπτομερούς παρατήρησης όλων των σταδίων κατασκευής του ENIAC.

1947: Ιδρύεται η Αμερικανική Εταιρία Υπολογιστικών Μηχανών (Association For Computing Machinery, ACM).

1948: Ο Κλον Σάνον (Claude Elwood Shannon, 1916) δημοσιεύει εργασία του με τίτλο «Μαθηματική Θεωρία της Πληροφορίας», επικυρώνοντας και επεκτείνοντας τη νέα σημασία του όρου «πληροφορία».

1948: Ο Νόρμπερτ Βίνερ (Norbert Viner, 1894-1964) εκδίδει το βιβλίο του «Κυβερνητική ή Έλεγχος και Επικοινωνία στο Ζώο και τη Μηχανή» (Cybernitics or Control and Communication in the Animal And the Machine).

Ενας νέος επιστημονικός κλάδος με το περίεργο όνομα «κυβερνητική» κάνει ην εμφάνισή του. Δύο χρόνια αργότερα, το 1950, με ακόμη ένα βιβλίο του με τίτλο «Κυβερνητική και Κοινωνία» (Cybernetics and Society) ο Βίνερ κάνει τις πρώτες νύξεις για ενδεχόμενους κινδύνους των νέων τεχνολογιών.

1951: Oι Τζον Μοσλι (John W. Mauchly) και Πρόσπερ Έκερτ (J. Presper Eckert) παρουσιάζουν τον Καθολικό Αυτόματο Υπολογιστή (Universal Automatic Computer) UNIVAC 1, ο οποίος μάλιστα συνοδεύεται από δύο περιφερειακές συσκευές, ταχύτατους εκτυπωτές και αναγνώστες μαγνητικών ταινιών, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί με τη χρήση της γλώσσας Assembly. Για την εισαγωγή των δεδομένων χρησιμοποιούνται διάτρητες κάρτες, βασισμένες σε αυτές που χρησιμοποιούσε ο Ζακάρ στη μηχανή του το 1770.

Έναν χρόνο αργότερα ο UNIVAC, βασισμένος στο 7% των ψήφων, προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια την εκλογή του Αϊζενχάουερ (Eisenhower) ως Προέδρου των Η.Π.Α., μόλις μία ώρα μετά τη λήξη της ψηφορίας.

1951: Ολοκληρώνεται στο Εργαστήριο Σερβομηχανισμών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT) από τον Τζέι Φόρεστερ (Jay Forrester) η κατασκευή του Whirlwind, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου με το Κέντρο Ειδικών Οργάνων του Ναυτικού των Η.Π.Α. Ο υπολογιστής αυτός, αρχικά σχεδιασμένος για προσομοιώσεις πτήσεων και μελέτες αεροδυναμικών μοντέλων, θα εξελιχθεί σε μία πολύ δυνατή, γενική υπολογιστική μηχανή.

1952: Ο Τζον Φον Νόιμαν (John von Neuamann, 1903-1957) κατασκευάζει σο Λος Άλαμος το Μαθηματικό Αναλυτή, Απαριθμητή, Ολοκληρωτή και Υπολογιστή (Μathematical Analyser, Numerator, Intergrator and Computer, MANIAC 1).

1953: Τον Σεπτέμβριο η ΙΒΜ κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά το μοντέλο 701, το πρώτο από μία σειρά μοντέλων προορισμένων για μεγάλες αμυντικές και διοικητικές εφαρμογές. Στους υπολογιστές αυτούς χρησιμοποιείται για πρώτη φορά μία γνήσια γλώσσα προγραμματισμού, η FORTRAN (FORmula TRANslation), δημιούργημα του Τζον Μπέικες (John Backus) της ΙΒΜ.
 

1957: Στις 4 Οκτωβρίου, η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατικών (Ε.Σ.Σ.Δ.) εκτοξεύει τον, 80 κιλών, Σπούτινικ («Δορυφόρος» στα ρωσικά), ο οποίος αποτελεί τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην τροχιά της Γης. Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με πρόεδρο τον Αϊζενχάουερ (Eisenhower) ιδρύουν μία υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Άμυνας (United States Department of Defense) με το όνομα Δίκτυο Προηγμένων Ερευνητικών Σχεδίων (Advanced Research Projects Agency, ARPA). Σκοπός της είναι να καταστήσει τις Η.Π.Α. κυρίαρχη δύναμη στις επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές στο χώρο του στρατού. Στην ΑRPA θα ξεκινήσει η ιδέα και κατόπιν η δημιουργία ενός δικτύου υπολογιστών, το οποίο λίγες δεκαετίες αργότερα θα φέρει το πασίγνωστο πλέον όνομα Internet!

1958: O Σέϊμουρ Κρέι (Seymour Cray) της Control Data κατασκευάζει τον υπολογιστή CDC 1604, η λειτουργία του οποίου βασίζεται αποκλειστικά σε τρανζίστορ.

1959: Ο Τζακ Κίλμπι (Jack Kilby) της εταιρίας Τexas Instruments σχεδιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα.

1960: Η ΙΒΜ παρουσιάζει το μοντέλο 1401 το οποίο, παρ'ότι σχεδιασμένο για να καλύψει ανάγκες παλαιότερου τύπου, πουλά 14.000 κομμάτια και χαρακτηρίζει την εποχή της δεύτερης γενιάς υπολογιστών (της "γενιάς των τρανζίστορ").

1962: Ο Μάρσαλ Μακλούαν (Marshall McLuhan, 1911-1980) γράφει το βιβλίο «Ο Γαλάξίας του Γκούτενμπεργκ» (Τhe Gutenberg Galaxy), μέσα στο οποίο υπάρχει η περίφημη φράση: «Η ηλεκτρονική ανεξαρτησία θα μεταβάλει τον κόσμο σε ένα παγκόσμιο χωριό». Λόγια προφητικά, που επαληθεύονται πριν από το τέλος του 20ου αιώνα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1967, κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο του Μάρσαλ Μακλούαν με τίτλο «Το Μέσο είναι το Μήνυμα» (Τhe Medium is the Message: An Inventory of Effects). Το βιβλίο αυτό, το οποίο θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της επικοινωνίας, γίνεται ανάρπαστο και παρά την επανέκδοσή του το 1989, σήμερα έχει και πάλι εξαντληθεί.

1963: Η εταιρία Digital Equipment Corporation (DEC), που έχει ιδρυθεί μόλις έξι χρόνια πριν από τον Κένεθ Η. Ολσεν (Kennetch H. Olsen), κατασκευάζει τον PDP-8, τον πρώτο πραγματικό minicomputer.

1964: Η εταιρία ΙΒΜ, έπειτα από έρευνες ετών, κυκλοφορεί τον Απρίλιο στην αγορά την περίφημη σειρά 360 (ΙΒΜ System/360 Computers). Οι υπολογιστές της σειράς, βασισμένοι σε κυκλώματα μικρής και μεσαίας κλίμακας ολοκλήρωσης και μνήμες ημιαγωγών, χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τον κώδικα ΕΒCDIC. Σε αυτόν κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύεται πια με οκτώ δυαδικά ψηφία ανεβάζοντας έτσι σε 256 το μέγιστο αριθμό χαρακτήρων που μπορούν να αναπαρασταθούν. Η τρίτη γενιά υπολογιστών (η «γενιά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων») αρχίζει να σχηματίζεται.

1965: Με τη βοήθεια μιας τηλεφωνικής γραμμής χαμηλής ταχύτητας δημιουργείται το πρώτο δίκτυο ευρείας περιοχής (Wide-Area computer Network) από τη σύνδεση δύο υπολογιστών: ενός ΤΧ-2, που βρίσκεται στο Εργαστήριο Λίνκολν του ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη (ΜΙΤ Lincoln Lab, Massashussetts), και ενός Q-32, που βρίσκεται στην Εταιρία Ανάπτυξης Συστημάτων στην Καλιφόρνια (System Development Corporation, Santa Monica, California). To αποτέλεσμα από αυτή σύνδεση είναι εντυπωσιακό: οι συνδεδεμένοι υπολογιστές μπορούν άνετα να λειτουργήσουν ταυτόχρονα για να εξυπηρετήσουν περισσότερους από έναν χρήστες αλλά οι απλές τηλεφωνικές γραμμές είναι ακατάλληλες να εξυπηρετήσουν αυτή τη σύνδεση, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ένα σύστημα πακετομεταγωγής.

1968: Τον Αύγουστο το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. (United States of Defense) επιδιώκει να διασυνδέσει όλους τους υπολογιστές στους οποίους διεξάγονται έρευνες στρατιωτικού περιεχομένου, στο πλαίσιο του Δικτύου Προηγμένων Ερευνητικών Σχεδίων (Advanced Research Projects Agency, ARPA). Έτσι, η εταιρία Bolt Beranek and Newman (BBN) σχεδιάζει το πρωτόκολλο ΙMP (Ιnformaion Message Protocol) για τη δικτύωση υπολογιστών maiframe. Παράλληλα, ανεξάρτητοι ερευνητές αρχίζουν μελέτες σε ένα τομέα, που αργότερα θα ονομαστεί Δίκτυο Ολοκληρωμένων Ψηφιακών Υπηρεσιών (Integrated Services Digital Network, ISDN). Mία νέα εποχή για τη δικτύοωση και τις τηλεπικοινωνίες αρχίζει να ανατέλλει.

1970: Η εταιρία Fairchild παράγει το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα μνήμης ROM (Random Access Memory) με το όνομα 4100 και χωρητικότητα 256 bytes, ενώ λόγο αργότερο η Intel κατασκευάζει για πρώτη φορά 1.024 bytes (1 Κ) RAM σε τυπωμένο κύκλωμα.

1971: Η εταιρία Intel Corporation κατασκευάζει τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, τον περίφημο 4004, ο οποίος μπορούσε να εκτελεί 60.000 πράξεις το δευτερόλεπτο, επίδοση που ανοίγει το δρόμο στους μικροϋπολογιστές που θα εμφανιστούν στα μέσα της 10ετίας.

1971: Τον Αύγουστο, η εταιρία Intel κατασκευάζει τον πρώτο μικροεπεξεργαστή στα οκτώ bits με την ονομασία 8008. Δύο χρόνια αργότερα, το 1974, το επόμενο μοντέλο είναι γεγονός: ονομάζεται 8080 και θα αποτελέσει τον αρχικό κρίκο μιας αλυσίδας νέων επεξεργαστών με τα ονόματα: 8086(1978), 80286 (1982), 80386 (1985), 80486 (1989), Pentium (1993) και Pentium Pro (1995), οι οποίοι θα υποστηρίξουν εκατομμύρια υπολογιστών μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Η εποχή της δόξας του πυριτίου ξεκινά.

1974: Οι επιστήμονες των International Network Working Group και Internetting Project σχεδιάζουν τα πρωτόκολλα επικοινωνίας ΙΡ (Ιnternetworking Protocol) και TCP (Transmission Control Protocol), τα οποία ορίζουν μέχρι σήμερα τον τρόπο με τον οποίο τα μηνύματα (εντολές ή αρχεία) διατρέχουν τους υπολογιστές του Διαδικτύου. Βασικό προτέρημα του ενιαίου πρωτοκόλλου TCP/IP αποτελεί το γεγονός ότι, σε περίπτωση που κάποιος κόμβος του δικτύου τεθεί για οποιοδήποτε λόγο εκτός λειτουργίας, αυτόματα παρακάμπτεται. Ετσι το δίκτυο δεν καταρρέει, αλλά συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και σιγουριά. Η υπηρεσία DARPA αποφασίζει σύντομα την ελεύθερη διάθεση του TCP/IP στην αγορά. Μία τεχνική ανακάλυψη τεράστιας σημασία, πραγματοποιημένη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου από μία καθαρά στρατιωτική αμερικανική υπηρεσία, αφήνεται ελεύθερη στον επιστημονικό κόσμο, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές οι κανόνες ανατρέπονται.

1974: Η εταιρία Motorola κατασκευάζει τον επεξεργαστή 6800.

1975: Στις αρχές του χρόνου η εταιρία Micro Instruments Telemetry Systems κατασκευάζει στο Νέο Μεξικό τον υπολογιστή Altair 8800, βασισμένο στον επεξεργαστή των 8 bits Intel 8080. Πρόκειται για ένα άκομψο κουτί μικρών διαστάσεων με 252 bytes RAM, εφοδιασμένο με δεκάδες μικρούς διακόπτες που εξασφαλίζουν την εισαγωγή στοιχείων σε δυαδική μορφή. Χωρίς πληκτρολόγιο και οθόνη, μόνο μερικά LEDs που αναβοσβήνουν πληροφορούν το χρήστη για τα αποτελέσματα των ενεργειών του. Ταυτόχρονα με την εμφάνισή του στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών στην τιμή των 393 δολλαρίων, γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό "Popular Electronics". Η εποχή των προσωπικών υπολογιστών έχει ανεπίσημα αρχίσει, καθώς βρισκόμαστε πια στην τέταρτη γενιά υπολογιστών, τη «γενιά των chips".

1975: Οι Μπιλ Γκέιτς (William Hl Gates) και Πολ Αλεν (Paul G.Allen) ιδρύουν στις 4 Απριλίου την εταιρία Microsoft με έναν και μοναδικό σκοπό : 'Ενας υπολογιστής μέσα σε κάθε σπίτι! Φαίνεται πως θα το καταφέρουν

1976: Οι Στιβεν Τζομπς (Steven P. Jobs) και Στέφεν Βόζνιακ (Stephen G. Wozniak) ιδρύουν στο γκαράζ (!) των γονιών του Τζομπς στην Καλλιφόρνια την εταιρία Apple. Σε λίγες εβδομάδες κατασκευάζουν και παρουσιάζουν στο Homebrew Computer Club του Palo Alto τον υπολογιστή Applie I, ο οποίος σύντομα βγαίνει στην αγορά στην τιμή των 666,66 δολλαρίων, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατασκευάζουν τον Apple II. Χρήση της τηλεοπτικής συσκευής ως οθόνη, χρωματιστά γραφικά και προγράμματα που αποθηκεύονται και «τρέχουν» με τη βοήθεια ενός κοινού κασετόφωνου είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Apple II να αξίζει τα 1.298 δολλάρια που κοστίζει.

1976: Η εταιρία ΑΤ&Τ Βell Laboratories δημιουργεί το λογισμικό UUCP (UNIX-to-UNIX Copy Program). Αυτό επιτρέπει και καθορίζει τη μεταφορά αρχείων μεταξύ δύο υπολογιστών που τρέχουν το σύστημα UNIX και έχουν συνδεθεί μεταξύ τους με τη βοήθεια δύο συσκευών modem και των κοινών τηλεπικοινωνιακών γραμμών.

1976: Γράφεται το πρώτο λειτουργικό σύστημα για προσωπικούς υπολογιστές, το CD/M.

1977: Oι Γουάρντ Κρίστιανσον (Ward Christianson) και Ράντι Σους (Randy Suess) ιδρύουν στο Σικάγο του Ιλινόϊς την - πιθανότατα - πρώτη Βάση (Bulletin Board System, BBS) στον κόσμο.

1980: Κατασκευάζεται ο υπολογιστής Sinclair ZX80.

1981: Tον Αύγουστο η εταιρία ΙΒΜ παρουσιάζει στην αγορά τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή με τη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα. Το επίσημο όνομά του είναι ακριβώς αυτό, ΙΒΜ Personal Computer (PC), ενώ το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί είναι φτιαγμένο από τη Microsoft και φέρει το όνομα Personal Computer Disk Operating System (PC-DOS) ή διαφορετικά ΜS-DOS. Τα PCs είναι πλέον γεγονός. Ο κόσμος ανακαλύπτει μία καινούργια συσκευή για το σπίτι, η οποία σιγά-σιγά τείνει να παραμερίσει όλες τις άλλες. Τα μοντέλα ΧΤ και ΑΤ θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα.

1983: Το Φεβρουάριο η εταιρία Microsoft δημιουργεί ως συμπλήρωμα του MS-DOS, ένα γραφικό λειτουργικό σύστημα το όνομα Microsoft Windows 1.0 το οποίο επιτρέπει ταυτόχρονη λειτουργία δύο προγραμμάτων και μεταφορά δεδομένων από το ένα στο άλλο. Με βαθιές ρίζες στα γραφικά περιβάλλοντα εργασίας, που έχουν αναπτύξει ήδη από την προηγούμενη δεκαετία οι εταιρίες Xerox (6085 Star) και Apple, τα Windows ξεκινούν τη δική τους λαμπρή σταδιοδρομία στο χώρο του λογισμικού (software).

1984: H εταιρία Αpple κατασκευάζει τον πρώτο υπολογιστή της σειράς Μacintosh (μοντέλο 128). Πρωτοποριακά πολύχρωμα παράθυρα με καταλόγους επιλογών, χρήση ποντικιού και δημιουργία λίγων αλλά πολύ αξιόλογων εφαρμογών χαρίζουν στους Macintosh μία ξεχωριστή θέση στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Δυστυχώς όμως, τα αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά τους δεν αρκούν για να κάνουν τη «μαμά» εταιρία να μελετήσει και να χαράξει μακροπρόθεσμα μία σωστή στρατηγική.

1987: Το λογισμικό UUCP, γραμμένο αρχικά για το λειτουργικό σύστημα UNIX, μεταγράφεται για να «τρέχει» και στους προσωπικούς υπολογιστές (PC) σε περιβάλλον DOS, παρέχοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ FidoNet και Usenet.

1989: Το Μάρτιο ο Τιμ Μπέρνερς-Λι (Tim Berners-Lee) δημιουργεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Ελβετίας τον Παγκόσμιο Πληροφοριακό Ιστό (World Wide Web, WWW). Η βασική ιδέα είναι απλή: στήσιμο εφαρμογών πολυμέσων με κείμενα, εικόνες και ήχους σε περιβάλλον τύπου Windows επάνω στο Internet. Η εφαρμογή της ξεκινά αμέσως και πολύ γρήγορα κυριεύει το Διαδίκτυο. Χιλιάδες σημεία Web στήνονται και ελάχιστα χρόνια αργότερα η διεύθυνση Web καθίσταται απαραίτητη δίπλα στην ταχυδρομική, την τηλεφωνική και την ηλεκτρονική.

1989: Το Μάιο η εταιρία Microsoft κυκλοφορεί στην αγορά την έκδοση 3.0 των Windows, που γίνεται η αιτία για μία μεγάλη ώθηση στον τομέα του λογισμικού για τους προσωπικούς υπολογιστές. Οι αυξημένες δυνατότητες και ευκολίες καθώς και τα πολλά καινούρια χαρακτηριστικά του προγράμματος δίνουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια νέους χρήστες παγκόσμια να γνωρίσουν τον κόσμο των υπολογιστών. Η βελτιωμένη έκδοση 3.1. κυκλοφορεί δύο χρόνια αργότερα και η δυναμική παρουσία της Μicrosoft στην αγορά αρχίζει να αρχίζει να γίνεται πλέον φανερή.

1993: Ο νεοεκλεγής πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπιλ Κλίντον (William J. Clinton) ιδρύει στις 15 Σεπτεμβρίου την Εθνική Πληροφορική Υποδομή (National Information Infrastructure, NII) με σκοπό την ολοκλήρωση των διαδικασιών, του εξοπλισμού και του λογισμικού, ώστε οι άνθρωποι να συνδέονται μέσω των υπολογιστών γρήγορα και εύκολα και να απολαμβάνουν πλήθος υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης.

1994: Η εταιρία Apple κατασκευάζει τον πρώτο υπολογιστή της Σειράς Power Macintosh. Βασισμένος στον επεξεργαστή RISC (Reduced Instruction Set Computers), προϊόν συνεργασίας των εταιριών ΙΒΜ και Μοtorola, είναι σε θέση να «τρέξει» προγράμματα τόσο για PC όσο και για Macintosh! Τα σύνορα πέφτουν, αλλά η αγορά δεν ανταποκρίνεται πολύ θετικά. Το μονοψήφιο ποσοστό της Αpple στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών αρχίζει και δημιουργεί σύννεφα πάνω από την καλή, αλλά μάλλον επιπόλαιη, εταιρία.

1995: Στις 24 Απριλίου και αφού ήδη έχουν προηγηθεί τα «στιβαρά» Windows NT, η εταιρία Microsoft κυκλοφορεί στην αγορά των Η.Π.Α. μια νέα, διαφορετική έκδοση του λειτουργικού, πλέον, προγράμματος Windows με την ονομασία Windows 95. Η τεράστια διαφήμιση που τη συνοδεύει, πρωτόγνωρη για τον κόσμο των υπολογιστών, γίνεται μόνο για εμπορικούς λόγους. Τα προτερήματα του λογισμικού είναι πολλά και αξιόλογα: χρονίζοντα προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους, ενώ δυνατότητες πρόσβασης στο Ιnternet είναι ενσωματωμένες σε αυτό.

Οι υπολογιστές είναι πλέον κύριο μέρος της ζωής μας!
 
 

Αυτοί λοιπόν ήταν μερικοί απο τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία των υπολογιστών απο προ Χριστού μέχρι και το 1995. Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα υπολογιστών, ηλεκρονικών μηχανών και παιχνιδιών, μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Λίστα αντικειμένων που έχουν μείνει στην ιστορία απο υπολογιστές (συστήματα), αριθμομηχανές (όλων των ειδών) και παιχνιδιών για Η/Υ
 
C O M P U T E R S

1955 GENIAC logic computer kit, 1st model (Berkeley Enterprises, Inc.) ($20)

1956 Heath Electronic Analog Computer kit (front panel only), (Heath)($945)

1961 MINIVAC 601 tabletop training digital computer (no transistors,

uses mechanical relays for switching), (Sci. Develop. Corp.)($85)

1964 EAI analog computer, Model TR-20 (EAI)($10,000)

1971 Compumedic analog computer, (Compumedic)

1972 GRI Minicomputer, Model 99/IIB (GRI)($5000)

1973 Intel Intellec-8 microcomputer, CPU: 8008, (Intel) ($2398)

1974 Intel Intellec-4-40 microcomputer, CPU: 4040, (Intel)($2398)

1974 Scelbi-8H Mini-Computer, CPU: 8008, (Scelbi)(kit: $580)

1974 IMP-16P. microcomputer (front panel only), CPU: IMP-16, (NSC)

1975 HP 3000, Series II, minicomputer (front panel only), (Hewett Packard)

1975 IBM 5100 Portable Computer, CPU: IBM IC module, (IBM) ($20,000)

1975 Altair 8800 microcomputer, CPU: 8080, (MITS) (kit: $439; assembled: $621)

1975 Sphere-1 microcomputer, CPU: 6800, (Sphere)(kit: $860; assembled:$1400)

1976 Altair 680b microcomputer, CPU: 6800, (MITS)(kit: $425; assb: $610)

1976 IMSAI 8080 microcomputer, CPU: 8080A, (IMS Assoc.)($931)

1976 Sol Terminal Computer--20, CPU: 8080A, (Processor Tech)($1850)

c.1976 MST-80 singleboard microcomputer kit, CPU: 8080, (Lawrence Livermore Labs)

1976 SC/MP Development System, singleboard, CPU: SC/MP, (National Semicond.)($499)

1976 Intel 80/10 singleboard microcomputer, CPU: 8080, (Intel)($295)

1976 Commodore KIM-1 microcomputer

1976 Intercept, Jr. singleboard microcomputer, CPU: IM6100, (Intersil)($250)

c.1976 Z-80 Starter Kit singleboard microcomputer, CPU: Z80,

(SD Systems, Micro Design)($365)

1977 Byt-8 microcomputer (front panel only,, CPU: 8080A, (Byte Inc.)($539)

1977 Byte 8080 microcomputer, CPU: 8080A, (Byte Inc.)($539)

1977 COSMAC VIP singleboard microcomputer, CPU: 1802, (RCA) ($250)

1977 E&L MMD-1 singleboard microcomputer, CPU: 8080,

with BUG Books, (E&L)($500)

1977 Homebrew one-bit microcomputer, CPU: MC-14500B (Motorola)

1977 Homebrew breadboard microcomputer, CPU: 8080

1977 "Science Fair Digital Computer Kit," Model 28-218 (Radio Shack)

c.1978 Am-2900 Microcomputer (singleboard), CPU: 2901, (AMD)($975?)

c.1978 "Microcomputer-in-a-Suitcase Trainer," CPU: NEC8255, (ICS)

c.1978 IASIS "Computer-in-a-Book," (singleboard), CPU: 8080, (IASIS) ($530)

c.1978 microcomputer kit, (singleboard), CPU: 8080, (Lawrence Livermore Lab)

1978 SPARK-16 microcomputer w/cassette recorder, CPU: 9440, (Fairchild)

1978 Instructor-50 microcomputer, CPU: 2850 (Signetics)($350)

1978 SYM-1 microcomputer, (singleboard), CPU: 6502, (Synertek)($239)

c.1979 Microcomputer/Terminal (?), Model ESAT-200B, CPU:1802 (ElectroLabs)

1980 Sinclair Z80 microcomputer, CPU: Z80, (Sinclair)($200)

1980 VIC-20 microcomputer w/C2N cassette drive, CPU: 6502, (Commodore)($300)

1981 Osborne Model 1 portable microcomputer, CPU: Z80A, (Osborne)($1795)

1981 Z8 Basic/Micro Computer (single-board), CPU: Z8, (Micro Mint)($195)

1982 Timex Model 1000 microcomputer (Sinclair ZX81 design)($200)

1983 Sharp PC-1500A LCD handheld computer/calculator w/3-color mini printer (Sharp)($200)

1983 TRS-80, Model 100, portable microcomputer, CPU: 80C85, (Tandy)($799)

1983 Sinclair 1500 microcomputer, CPU: Z80A, (Sinclair)($200?)

1984 Workslate laptop computer, CPU Hitachi 6303, with communications

port, two-color portable printer, software (Convergence)($1600+)

1984 Data General One, Model 2 laptop computer, CPU: 80C88 (Data General)($2500)

1984 Apple IIC microcomputer, CPU: 65C02, (Apple)($1295)

1984 IBM Portable Personal Computer, CPU: 8088, (IBM)($3020)

1984 HP The Portable (HP's first laptop), with 9114 disk drive &

2225B ThinkJet printer (HP) ($4250)

1984 Apple IIgs Woz Limited Ed. microcomputer, CPU: 65C816, (Apple)($999)

1984 Macintosh, CPU: 68000, 128k RAM, (Apple)($2495)

1985 4041 System Controller Computer (Tekronix)($6540)

1985 HP-75D Handheld Computer with 82143A printer (HP)($1600)

1986 TPI 863T milspec microcomputer (Mac-Plus design)

CPU: 68000, metal cabinet and filters for low EMI (Tempest)($6000)

1986 IBM Convertible (IBM's first laptop) w/printer, (IBM)($2400)

c.1986 Hygrocomputer, Model 1500, (General Eastern)($2000+)

C A L C U L A T O R S

1890 Burroughs Adding and Listing Machine ($300)

c.1900 Britannic calculator No. 2120 (Guy's Calc. Machine)

c.1910 Felt & Tarrant Comptometer

c.1920 "The Calc. Corp.-Michigan," (The Calculator Corporation)

c.1920 Addometer (Reliable Type Co.)

c.1930 Ve-Po-Ad pocket adding machine

c.1938 Addiator Arithma (Germany)

c.1940 Gem Adding Machine

c.1948 Michigan (The Calculator Company)

1950 Monroe LA-5 High-Speed Adding Calculator (Monroe)

1951 Facit NTK calculator (Facit)

1964 Friden 132 Electronic CRT Calculator (Friden)($1950)

c.1965 Micro-Tally (Technidyne)

c.1965 Speedee Add-A-Matic

c.1966 Friden 1116 Electronic Calculator, table-top, Nixie-tubes (Friden)

1968 Wang Calculator System ($3800)

c.1969 Olivetti Divisumma-18

c.1970 Swift "Handy Calculator" 7-place mechanical w/probe

c.1972 Bohn Instant TUBE pocket calculator (Bohn Rex-Rotary Co.)

1972 HP-35 LED pocket calculator ( Hewlett-Packard)($395)

c.1972 Litronix Checkmate 1002 pocket LED handheld calc. (Litronix)

1972 Royal Digit III LED pocket calculator (Royal) ($99)

1972 Sanyo ICC-82D LED pocket calculator (Sanyo) ($350)

1972 SR-10 "Electronic Slide Rule" LED pocket calc. (Texas Instruments)($150)

1972 TI-2500 Datamath LED pocket calculator (Texas Instruments)($150)

c.1972 Unknown mfg. LED pocket calculator kit, board label:"GDM CT 5005"

c.1973 Bowmar (?) LED pocket calculator

1973 Bowmar MX50 LED pocket calculator (Bowmar) ($99)

c.1973 Interton VIP-10 LED pocket calculator (Interton)

c.1973 Summit KO8 LED pocket calculator (Summit)

1974 SR-11 Electronic Slide Rule LED pocket calculator (Texas Instruments) ($66)

c.1974 Commodore GL-986R "Rechargable Electronic Calculator" FLUOR

pocket calculator (Commodore)

c.1974 Minuteman LED pocket calculator (Commodore) ($74)

1974 Minuteman 6 LED pocket calculator (Commodore) ($30)

1974 Rockwell 20R LED pocket calculator (Rockwell) ($50)

1974 Texas Instruments TI 2550 LED pocket calculator (TI)($100)

1975 Hewlett-Packard 9815A desktop calculator (HP) ($2900)

1975 Texas Instruments SR-51A LED pocket calculator (TI)($110)

c.1975 Casio Root-8 FLUOR pocket calculator (Casio)

c.1975 Novus 750 LED pocket calculator (Nat'l. Semiconductor Corporation)

c.1975 Novus 835 LED pocket calculator (Nat'l. Semiconductor Corporation)

c.1975 Novus 842 LED pocket calculator (Nat'l. Semiconductor Corporation)

c.1975 Nixdorf LK-3000 "language computer" LED pocket calculator (Nixdorf)

c.1975 Litronix Scientific 2240 LED pocket calculator (Litronix)

1976 Little Professor LED pocket calculator (Texas Instruments)($17)

c.1976 TI-1600 LED pocket calculator (Texas Instruments)($25)

1976 TI Programmable 57 LED handheld calc. (Texas Instruments )($75)

1976 TI 5050M mini-desktop calculator with printer display only (Texas Inst.)($95)

c.1977 TI Programmer LED pocket calculator (Texas Inst.)

c.1978 Dataman LED pocket calculator (Texas Instruments)

1983 Sharp PC-1500A LCD handheld computer/calculator w/3-color mini printer (Sharp)($200)
 

C O M P U T E R G A M E S

1949 Tru-Action Electric Football Game (Tudor Metal Products Corp., Brooklyn, NY)

c.1953 Atomotron "First Model Atom Smasher" high-voltage toy (Atomic Labs)

1960 Think-A-Tron "Electronic Q&A Computer" toy

with punched cards (Hasbro)

1969 Computer Football (Comp Games Div., Elec. Data Controls) ($30)

1972 Odyssey [first home video game] (Magnavox)($150)

1973 Marble Computer toy with programmed plastic inserts (Questor)

1975 Video Music (Atari)

1975 Odyssey 100 video game (Magnavox)($60)

1975 Odyssey 200 video game (Magnavox)($80)

1975 TV Tennis toy [mechanical version of Pong game], (Marx)

1976 Adversary 370 (Natl. Semiconductor)($99)

1976 Ricochet video game (Microelectric Systems)($120)

1976 DIGITEK 2001 (Digitek Electronics)

1976 Tournament-2000 TV game (Unisonic)($120)

1976 Channel F Video Entertainment Sysem, CPU:F8 (Fairchild)($170)

1976 Super Pong 8000 (Visulex)($168)

1976 Wonder Wizard 7702 (General Home)

1977 COMP IV computer numbers game (Milton Bradley)

1977 APF "M1000 Microprocessor" ($125)

1977 Game Brain, Model C-700 [prototype of VCS model?] (Atari)

1977 unidentified prototype [alternative VCS model?] (Atari)

1977 Bally Professional Arcade Computer System, CPU: Z80 ($300)

1977 Electronic TV Game 888G (Hanimex)

1977 Sands 2200 game

1977 Studio II Home TV Programmer game/console, CPU: 1802 (RCA)($150)

1977 Telecourt TV game (Hometronics)

1977 Telstar Ranger, Model 6046 (Coleco)($50)

1977 Video Pinball C-380 (Atari)($80)

1978 Atari VCS cartridge video game, Model CX2600 (Atari)($200)

1978 Imagination Machine [game/computer w/keyboard, disk & cas.]

CPU: 6800 (APF)($599)

1978 HIT AND MISSILE game (Tomy)($20)

1978 BLIP-the Digital Game, [all mechanical] (Tomy)($12)

1978 COMPUTER RAGE board game (Creative Computing)

c.1978 Tomy Computer toy, [all mechanical "computer terminal" w/keyboard]

c.1978 RAMI, The Binary Teacher toy

c.1979 QUIZ WIZ computer answer game, Model 2060(Coleco)($25)

1979 Intellivision cartridge video game (Mattel)($250)

1979 Merlin, The Electronic Wizard (Parker Bros.)($30)

1980 IN THE CHIPS -- SILICON VALLEY board game (Tega)

1980 Pacman ephemeral artifacts

c.1980 Speak and Spell educational game. LED (Texas Instruments)

c.1980 Soccer Game, Model SG/7891

1982 Intel 400-piece jigsaw puzzle of 80286 CPU

1983 Vectrex vector-scan video game console, with Vectrex cartridges &

3-D helmet ($200)

c.1983 Video Technology "Lesson One" educ. game console/keyboard

1988 Video Technology "SOCRATES Ed. Video System,

includes IR remote keyboard and Muse System
 
 

Αυτά λοιπόν ήταν τα κυριότερα computer related αντικείμενα μέσα στα χρόνια 1955-1988. Να σημειωθεί ότι σε μερικά απο αυτά αναγράφεται δίπλα και η τιμή που τα βρίσκουμε στην Αμερικανική αγορά σήμερα.
 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες κάποιων απο τα προαναφερόμενα αντικείμενα.
 
GENIAC
INTEL'S FIRST PORTABLE COMPUTER
INTEL'S FIRST CALCULATOR
HP'S FIRST CALCULATOR
ONE OF THE FIRST CALCULATORS
RANDOM CALCULATORS
HP'S FIRST PORTABLE COMPUTER
IBM'S FIRST PORTABLE COMPUTER
IBM'S PORTABLE WITH PRINTER
A BIG COMPUTER
AND SOME SAMPLES
 
Βιβλιογραφία
Η βασική πηγή μας ήταν το Internet και σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις διάφορες εταιρίες απο τις οποίες πήραμε τις φωτογραφίες και υλικό για αυτή την εργασία
 
 
  
 
 
 
 
 
Special thanks to Karma and Gasmas
 
ΤΕΛΟΣ