Μία απο τις πολλές υπηρεσίες του INTERNET, είναι και το E-mail (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Με αυτό μπορούμε να στείλουμε μηνύματα σε κάποιον άλλον, όπως επίσης και αρχεία. Ας δούμε πως ακριβώς δουλεύει…
Λειτουργία:
Το να στείλεις σε κάποιον ένα μήνυμα μέσω Internet, είναι πιό εύκολο και πιο σίγουρο απο το να ταχυδρομίσεις ένα γράμμα. Αντί να ψάχνεις για φάκελο, γραμματόσημο και χαρτί, έδω το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής και να είσαι συνδεδεμένος στο Internet. Το E-mail, πάει στον παραλήπτη του δευτερόλεπτα αφού το στείλουμε εμείς και έχουμε τη σιγουρία ότι θα φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό του. Σε περίπτωση που το άτομο, στο οποίο στείλαμε το γράμμα μας, δεν υπάρχει, τότε την ίδια στιγμή θα γυρίσει πίσω, λέγοντας μας να κοιτάξουμε αν του δώσαμε τη σωστή διεύθυνση. Επίσης, μαζί με το μήνυμα μας, μπορούμε να δώσουμε στον άλλον και κάποιο δικό μας αρχείο αν επιθυμούμε. Ας δούμε και το χειρισμό του.
Χειρισμός:
Υπάρχουν διάφορα προγράμματα διαχείρισης του ηλεκτρονικού ταχυδρομίου μας. 'Ενα απο αυτά είναι και το MS-Mail της Microsoft το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω σαν παράδειγμα. Γενικά πάντως, όλα έχουν παρόμοιο τρόπο εργασίας.
Ας πούμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet μέσω κάποιου provider και θέλουμε να δούμε αν μας έχουν στείλει κάποιο γράμμα. Ανοίγουμε το ειδικό πρόγραμμα (στην συγγεκριμένη περιπτώση, το MS-Mail) και πατώντας το κουμπί (Send and Receive), εκείνο ψάχνει το γραμματοκιβώτιο μας για τυχόν μυνήματα. Αν βρει κάτι, το "κατεβάζει" απο τον provider μας (όπου και βρίσκεται περιμένοντας μας υπομονετικά να κοιτάξουμε για E-mail) και μας το δείχνει στην οθόνη του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή μας, στον τομέα του Inbox (εισερχόμενα). Μόλις πήραμε ένα μύνημα
Για να στείλουμε ένα μύνημα θα πρέπει να πατήσουμε το κουμπί (New Message). Αυτό θα μας βγάλει σε ένα νέο παράθυρο όπου θα γράψουμε το κείμενο που θέλουμε να στείλουμε σε κάποιον άλλο. Αφού τελειώσουμε με αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε attach ένα αρχείο στο γράμμα μας, δηλαδή να δώσουμε στο φίλο μας και ένα πρόγραμμα απο τον υπολογιστή μας. Μετά απο όλα αυτά, κανονίζουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό που στέλνουμε στον άλλον αλλάζοντας το "γραμματόσημο". Υπάρχουν 3 μορφές προτερεότητας:
Το πολύ σημαντικό
Το κανονικό
και το χαμηλό
Αυτό βρίσκεται πάνω δεξιά στο γράμμα μας και μπορούμε πολύ εύκολα να το αλλάξουμε.
Τώρα θα πρέπει να βάλουμε μία διεύθυνση στην οποία θα παέι το μήνυμα μας. Δε μιλάμε όμως για τις κανονικές διευθύνσεις αλλά τις "ηλεκτρονικές". Παραδείγματος χάριν, αν το user-id μου είναι Arsakeio και ο Internet Provider μου ο ISP τότε ξέρω ότι η δικιά μου ηλεκτρονική διεύθυνση είναι Arsakeio@ISP.gr (μιλώντας πάντα για Ελλάδα .gr).
Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο topic (θέμα) στο μήνυμα μας αν θέλουμε για να τραβήξει την προσοχή του άλλου όταν το παραλάβει. Πχ. "Κοίταξε με γρήγορα!!!".
Αν τα έχουμε κάνει όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί (Send) το οποίο θα τοποθετήσει το γράμμα μας στο Outbox (εξερχόμενα). Για να φύγει ο "φάκελος" αυτός απο τον Η/Υ μας, θα πρέπει να πατήσουμε πάλι το κουμπί (Send and Receive) το όποιο πριν ελέγξει για νέα μηνύματα που μας έχουνε "ταχυδρομίσει" οι φίλοι μας, θα στείλει όσα έχουμε έμεις, στο Outbox μας. Μόλις στείλαμε ένα γράμμα μέσω δυκτίου
Γιατί να προτιμήσω το E-mail?
Επειδή με τη βοήθεια αυτού μπορούμε να:
α) Στείλουμε πολλά γράμματα σε φίλους μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
β) Ξέρουμε ότι θα τα λάβουν την ίδια στιγμή και σε περίπτωση που έχουμε κάνει λάθος τη διεύθυνση, θα γυρίσει πίσω μετά απο λίγο για να μας ειδοποιήσει.
γ) Μπορώ να στείλω το ίδιο γράμμα σε πολλούς χρήστες χωρίς να το ξαναγράφω (βοηθάει για τις "αλλυσίδες γραμμάτων" ;-)
δ) Το πρόγραμμα απο μόνο του κραταέι τις διευθύνσεις των διαφόρων παραλήπτων στη μνήμη του, άρα και να ξεχάσετε κάποια δεν πειράζει…τη θυμάται αυτό
"Το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
είναι σαν λεωφόρος ταχείας κυκλοφορείας… μόλις την ανοίξεις, η κίνηση ακολουθεί
αναπόφευκτα"
-Microserfs
Copyright Thunder 1997 ®